Για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ) του Τμήματος Κινηματογράφου προετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Το 1821 στον Κινηματογράφο και μία ημερίδα με θέμα «Αναπαραστάσεις του 1821 στον κινηματογράφο και την τηλεόραση».
Περιγραφή Ντοκιμαντέρ: Το 1821 στον Κινηματογράφο καταγράφει τις κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της Επανάστασης από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. μέχρι τις μέρες μας.
Παρά το γεγονός ότι η Επανάσταση του 1821 αποτελεί την ιδρυτική πράξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ως θεματολογία υποαντιπροσωπεύεται στην εθνική κινηματογραφική παραγωγή. Αυτό αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία εστιάζει η ερευνητική ματιά, η οποία παράλληλα εξετάζει τις περιόδους πύκνωσης ταινιών με θέμα την Επανάσταση ή, αντίστοιχα, τις περιόδους συλλογικής αποσιώπησής της.
Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να μελετήσει τον ιδεολογικό λόγο και την κινηματογραφική γλώσσα των ταινιών με θέμα το 1821, προκειμένου να αναδείξει τη λειτουργία του κινηματογράφου ως φορέα της Δημόσιας Ιστορίας και ως παράγοντα διαμόρφωσης της συλλογικής ιστορικής συνείδησης.
Συντελεστές του ντοκιμαντέρ: Ελευθερία Θανούλη, Πάρης Μουρατίδης, Απόστολος Καρακάσης
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ημερίδα.

Αν θέλετε να το παρακολουθήσετε, μπορείτε να επισκεφθείτε τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Κινηματογράφου και να το δείτε στο αναγνωστήριο του ΕΜΕΚΤ ή στην Αίθουσα Προβολών του Τμήματος.
Ημερίδα με θέμα «Αναπαραστάσεις του 1821 στον κινηματογράφο και την τηλεόραση»
Στις εισηγήσεις που πραγματοποίησαν στην ημερίδα οι διδάσκοντες/-ουσες του Τμήματος Κινηματογράφου, έγινε προσπάθεια σφαιρικής και απροκατάληπτης προσέγγισης του ζητήματος της κινηματογραφικής αναπαράστασης της Επανάστασης του 1821, με έμφαση στην αναθεωρητική ματιά, ώστε, στο βαθμό που προέκυψε από την έρευνα, να αρθεί το άδικο άγος που βαραίνει πολλές από τις ταινίες, κυρίως εξαιτίας του ασφυκτικού εναγκαλισμού τους από (και με) το δικτατορικό καθεστώς.

Ενώ μία εισήγηση ήταν αφιερωμένη στις σχετικές εργασίες που εκπόνησαν φοιτήτριες και φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος του σεναρίου.

Σε μία στρογγυλή τράπεζα μίλησε ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας, στον οποίο οφείλονται οι δύο τελευταίες ελληνικές ταινίες με θέμα την Επανάσταση, Έξοδος 1826 (2017) και Πολιορκία (2019).

Ελπίζουμε ότι τόσο το ντοκιμαντέρ όσο και οι εισηγήσεις από ακαδημαϊκούς, φοιτητές και κινηματογραφιστές θα αποτελέσουν αφορμή γόνιμου αναστοχασμού για το ρόλο και τη σημασία της οπτικοακουστικής προσέγγισης του γεγονότος της Επανάστασης του 1821.
Η ημερίδα αρχικά ήταν να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου, αλλά αναβλήθηκε λόγω Covid.
Το πρόγραμμα της ημερίδας:
Το τρίπτυχο της ημερίδας:

Υπεύθυνοι εκδήλωσης:
Ελευθερία Θανούλη
Καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου, Πρόεδρος Τμήματος Κινηματογράφου, Διευθύντρια ΕΜΕΚΤ
thanouli@film.auth.gr
6937 716645
Σταμάτης Βαλασιάδης
Δημοσιογράφος – Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ, Γραμματεία ΕΜΕΚΤ
emekt@film.auth.gr
6977 997469
Μπορείτε να δείτε όλες τις δράσεις του EMEKT που σχετίζονται με το 1821 εδώ.
Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ.
Η ημερίδα και το ντοκιμαντέρ εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τα «200 χρόνια μετά την Επανάσταση».