Είστε εδώ

Περικλής Χούρσογλου

Αναπληρωτής Καθηγητής – Σκηνοθεσία
Στοιχεία επικοινωνίας: 
Τηλ. 210 9522131
Κιν. 6944862315
Φαξ. 210 9577036
e-mail: hours@otenet.gr
e-mail: hours@film.auth.gr
http://users.auth.gr/hours

ΣπουδέςΓεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε στην Σχολή Μαθηματικών  του Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών, παράλληλα σπούδασε «Σκηνοθεσία» στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου. Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια και σεμινάρια σεναρίου και παραγωγής. Με το σενάριο της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του, «Ο κύριος με τα γκρι», συμμετείχε στο εργαστήριο «Sources” του προγράμματος Μedia της Ε.Ε. Αναλυτής του σεναρίου υπήρξε ο Γιαν Φλάϊσερ (Jan Fleischer). Με τα σενάρια των ταινιών του: «Μάτια από Νύχτα» και «Ο Διαχειριστής», συμμετείχε στα εργαστήρια σεναρίου του «Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου» (ΜFI). Αναλυτής σεναρίου και στις δύο αυτές ταινίες υπήρξε ο Γιάν Φλάϊσερ. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Καλλιτεχνικό έργοΒοηθός Σκηνοθέτη: Από το 1976 ως το 1992 εργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη δίπλα  στους σκηνοθέτες: Γιώργο Πανουσόπουλο, Αντρέα Θωμόπουλο, Αλέξη Δαμιανό, Τάκη Παπαγιαννίδη, κυρίως όμως δίπλα στον Παντελή Βούλγαρη.

Σκηνοθεσία Ντοκιμαντέρ: Σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για τις εκπομπές «Η Αθήνα δεν είναι μόνο η Ελλάδα», «Η Ε.Ρ.Τ. στη Βόρεια Ελλάδα», «Η Ε.Ρ.Τ. σ’ όλη την Ελλάδα», «Μικρά πορτρέτα», «Παρασκήνιο». To 2011 έγραψε και σκηνοθέτησε για την ΕΤ-1, τη σειρά 13ων επεισοδίων ντοκιμαντέρ «Συνάντησα ευτυχισμένους μαστόρους». Το 2013, με αφορμή τα 100 από την απελευθέρωση της Καβάλας, έγραψε και σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Καβάλα – Αντανακλάσεις του χτες, μεταμορφώσεις του σήμερα».

Μικρού μήκους ταινίες:

  • Τα  Μανικετόκουμπα (1980)
  • Τυφλό Σύστημα (1983)
  • Στυλ (Τηλεταινία) (1987).

Μεγάλου  μήκους ταινίες:

  • Λευτέρης  Δημακόπουλος (1994)
  • Ο  κύριος  με  τα  γκρι  (1998)
  • Μάτια  από   νύχτα  (2004)
  • Ο  διαχειριστής  (2009).
  • Έτος φωτός (Υπό εξέλιξη).

Οι μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες του έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και βραβεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θεατρική Σκηνοθεσία : Έχει δύο φορές σκηνοθετήσει για το θέατρο:

  • Το μονόλογο «Αντρόγυνα» του Μισέλ Φάϊς με τον ηθοποιό Γερ. Σκιαδαρέση.
  • Το μονόλογο «Ουρανός κατακόκκινος», της Λούλας Αναγνωστάκη, με την ηθοποιό Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.

Εκπαιδευτικό έργοΑπό το 2004, χρονιά που ξεκίνησε το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, έως και το 2008 δίδαξε σε αυτό βάσει του Π.Δ 407/80, μαθήματα «Σκηνοθεσίας», «Διδασκαλίας Ηθοποιών», ήταν υπεύθυνος για πολλά Εργαστήρια. Τον Νοέμβριο του 2008 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στη «Σκηνοθεσία». Τον Δεκέμβριο του 2012 έγινε η μονιμοποίησή του σ’ αυτήν τη βαθμίδα. Από το 2008 έως σήμερα συνεχίζει να διδάσκει τα ίδια μαθήματα και τα ίδια εργαστήρια. Παρακολουθεί Διπλωματικές και Ερευνητικές εργασίες, μία Διδακτορική διατριβή.

Για 4 χρόνια δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. το μάθημα «Ο ηθοποιός μπροστά στην κάμερα». Υπήρξε επί σειρά ετών αναλυτής σεναρίου στα εργαστήρια του προγράμματος «Μικροφίλμ», για τις ταινίες μικρού μήκους της Ε.Ρ.Τ.  Έχει διδάξει στο δημόσιο ΙΕΚ Χαϊδαρίου σε πολλές ιδιωτικές κινηματογραφικές και δραματικές σχολές. Έχει συμμετάσχει σε Σεμινάρια, Επιμορφωτικούς κύκλους, Διεθνείς Παρουσιάσεις του Ελληνικού Κινηματογράφου, Συνέδρια, έχει δώσει Διαλέξεις. Έχει γράψει σημειώσεις για τα αντικείμενα που διδάσκει. Ετοιμάζεται να εκδόσει το πρώτο του βιβλίο.

Διοικητικό έργοΣυμμετείχε και συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές του Τμήματος. Σε εκλεκτορικά σώματα. Στις επιτροπές για τις κατακτήριες εξετάσεις. Ήταν υπεύθυνος για την αναγόρευση του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη ως επιτίμου διδάκτορος του Τμήματος.

Είχε την ευθύνη για την συνεργασία του Τμήματος με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Τη συμμετοχή ταινιών του Τμήματος στο φεστιβάλ Δράμας. Τη συνάντηση με τον Βρεττανό συγγραφέα Ντέϊβιντ Νίκολς, στα πλαίσια του φεστιβάλ βιβλίου το 2013. Το πρόγραμμα «Μέντορες». Πολλές εκδηλώσεις που έχουν στόχο την προβολή των εργασιών των φοιτητών. Συνόδευσε τους φοιτητές του Τμήματος στο εργαστήριο σεναρίου ΜFI. Έχει εκπροσωπήσει το Τμήμα στη Σύγκλητο του ΑΠΘ.

Στο διάστημα 1994-1996 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της «Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων», όπου οργάνωσε δύο εργαστήρια σεναρίου και ένα θεωρητικής προσέγγισης ταινιών.

Ώρες συνεργασίας: 
Τετάρτη: 10:00-14:00

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Κινηματογράφου, Θεσσαλονίκη
Κτίριο Διοίκησης, Ισόγειο, Γραφείο 11, T.K. 541 24