Είστε εδώ

Το Τμήμα Κινηματογράφου

Tο Tμήμα Kινηματογράφου ιδρύθηκε το 2004 και αποτελεί τον πρώτο φορέα κινηματογραφικής παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας. Η δημιουργία του, ως τέταρτο τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ανώτατη κινηματογραφική παιδεία και να ανταποκριθεί σε ένα χρόνιο αίτημα τόσο της κινηματογραφικής, όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας.  Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο (3255/2004) αποστολή και σκοπό έχει “να καλλιεργεί και να προάγει την κινηματογραφική τέχνη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης οπτικοαουστικής εκπαίδευσης, με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα και διδασκαλία” και να παρέχει στους αποφοίτους “τα εφόδια που εξασφαλίζουν την κατάρτισή τους για την καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη”.

Στην μέχρι τώρα λειτουργία του το Τμήμα Κινηματογράφου έχει εκπαιδεύσει νέους κινηματογραφιστές “ικανούς να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της παραγωγής”, όπως αποδεικνύεται από την διακεκριμένη παρουσία ταινιών φοιτητών και αποφοίτων σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ, καθώς και την επιτυχή παρουσία αρκετών αποφοίτων στον επαγγελματικό χώρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες.

Η εκπαιδευτική φιλοσοφία του Τμήματος συνδυάζει την πράξη με τη θεωρία, ενώ το πενταετές πρόγραμμα σπουδών υποστηρίζει εξίσου οκτώ καλλιτεχνικές θεματικές περιοχές (σενάριο, σκηνοθεσία, διεύθυνση παραγωγής, ήχος-μουσική, σκηνογραφία-ενδυματολογία, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ, επαυξημένη-εικονική-μεικτή πραγματικότητα) καθώς και την κατεύθυνση της θεωρίας και ιστορίας κινηματογράφου. Παράλληλα το Τμήμα υποστηρίζει την περαιτέρω επιστημονική και καλλιτεχνική έρευνα μέσω της εκπόνησης διδακτορικών διατριβών.

Στο πλαίσιο της  στενής επαφής του Τμήματος Κινηματογράφου με την κινηματογραφική κοινότητα, πάρα πολλοί διακεκριμένοι συντελεστές του ελληνικού κινηματογράφου έχουν κατά καιρούς διδάξει, δώσει διαλέξεις, masterclasses κ.λπ. ενώ το Τμήμα είχε την τιμή να ανακηρύξει επίτιμους διδάκτορες τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Παντελή Βούλγαρη και τον Κώστα Γαβρά.

Οι εγκαταστάσεις του τμήματος φιλοξενούνται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο καπνομάγαζο στη Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκης στην οδό Ικονίου 1.  Εκτός από αίθουσες διδασκαλίας, ο χώρος διαθέτει εργαστήρια φωτογραφίας, ήχου, μοντάζ καθώς και μία βιβλιοθήκη-ταινιοθήκη.

Πολιτική Ποιότητας

e- ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Οδηγός Σπουδών

 

ΚΕΔΙΒΙΜ - "Κινηματογραφικά Είδη: θεωρία και ιστορία"

Πρακτική Άσκηση

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Κινηματογράφου, Θεσσαλονίκη
Κτίριο Διοίκησης, Ισόγειο, Γραφείο 11, T.K. 541 24